6) welke verschillen te verwachten

Jesaja 59:21 Wat Mij betreft, dit is Mijn verbond met hen, zegt de HEERE: Mijn Geest, Die op U is, en Mijn woorden die Ik U in de mond gelegd heb, zullen uit Uw mond niet wijken, ook niet uit de mond van Uw nakomelingen, evenmin uit de mond van de nakomelingen van Uw nakomelingen, zegt de HEERE, van nu aan tot in eeuwigheid.


Wat is ons voordeel van een leven vervuld met de Heilige Geest? 
Wat missen we wanneer we niet om de Heilige Geest bidden? 


Vergelijking tussen het vleselijke en geestelijke christen zijn 

De gevolgen van een vleselijk christen-zijn voor het individu, zijn al gedeeltelijk genoemd. Deze kunnen o.a. als volgt worden weergegeven:

  • De mens is in deze toestand niet gered (Romeinen 8:6-8; Openbaring 3:16).
  • De liefde van God - de Agape-liefde - is niet in de mens (Romeinen 5:5; Galaten 5:22); hij is slechts op zijn menselijke liefde aangewezen.
  • De kracht van de zonde is niet verbroken (Galaten 5:16; Romeinen 8:2).
  • De mens heeft ‘de kracht van de rijkdom van Zijn heerlijkheid’ niet ontvangen (Efeziërs 3:16,17).
  • Christus leeft niet in de mens (1 Johannes 3:24).
  • De mens heeft geen kracht gekregen om van Christus te getuigen (Handelingen 1:8).
  • De mens handelt menselijk (1 Korinthe 3: 3), zodat rivaliteit en spanningen gemakkelijker kunnen ontstaan.
  • Hij zal het meestal moeilijker vinden om een waarschuwing te accepteren.
  • Zijn gebedsleven kan tekortkomingen hebben.
  • De mens heeft alleen menselijke vermogens om te vergeven en geen wrok te koesteren.

De vleselijke christen handelt deels als de natuurlijke mens. 
Paulus zegt: ‘wandelt u dan niet naar de mens?’ (1 Korinthe 3:3). Maar gedeeltelijk lijken zijn doen en laten ook op het handelen van de geestelijke mensen, hoewel hij het alleen vanuit eigen kracht en vermogen doet.

De geestelijke christen beleeft de volheid van God aldus:
[…] opdat Hij u geeft, naar de rijkdom van Zijn heerlijkheid, met kracht gesterkt te worden door Zijn
Geest in de innerlijke mens, opdat Christus door het geloof in uw harten woont en u in de liefde geworteld en gefundeerd bent, opdat u ten volle zou kunnen begrijpen, met alle heiligen, wat de breedte en lengte en diepte en hoogte is, en u de liefde van Christus zou kennen, die de kennis te boven gaat, opdat u vervuld zou worden tot heel de volheid van God. Hem nu Die bij machte is te doen ver boven alles wat wij bidden of denken, overeenkomstig de kracht die in ons werkzaam is, Hem zij de heerlijkheid in de gemeente, door Christus Jezus, in alle geslachten, tot in alle eeuwigheid. Amen. (Efeziërs 3:16-21).

Uitwerkingen van het vleselijke christen-zijn
Ik heb spijt van de verliezen die door het gebrek aan de Heilige Geest voortgekomen zijn, zowel in mijn leven als in mijn taak als predikant. Helaas is het ook op dit gebied zo, dat wij niemand verder kunnen leiden dan waar wij zelf zijn.
De persoonlijke tekortkomingen van individuele personen in het gezin en de gemeente kunnen zich bij elkaar laten optellen of vermenigvuldigen.

Kinderen en jongeren
Het vleselijke christen-zijn is een voedingsbodem voor het liberale christelijke leven. Je probeert onbewust en met goede intenties te doen wat je niet kunt, en vervolgens zoek je naar uitwegen. Is dat de reden waarom we veel van onze tieners verliezen?
Hebben wij onze kinderen en jongeren uit onwetendheid of vanwege andere redenen, een vleselijk christen-zijn voorgeleefd? Werden zij daarom ook vleselijke christenen die daardoor worstelen met teleurstellingen? Is dat de reden waarom velen het makkelijk opnemen en niet meer naar de eredienst komen of de kerk hebben verlaten?
Een oudere broeder verklaarde onlangs aan zijn gemeente: Er is een reden voor de problemen die zich tegenwoordig voordoen in ons eigen leven en in de levens van veel van onze jongeren: wij ouderen hebben gefaald om het werk van de Geest te begrijpen en met Hem vervuld te zijn.

Mag ik u opnieuw herinneren aan de consequenties van het ‘lauw-zijn’ (geen volledige overgave aan Christus): Halfslachtige christenen zijn erger dan ongelovigen; want hun misleidende woorden en vrijblijvende houding leiden velen op een dwaalspoor. De ongelovige laat zien wie hij is. De lauwe christen bedriegt beide partijen. Hij is geen goede wereldling en ook geen goed christen. Satan gebruikt hem voor een werk, dat niemand anders kan doen. Openbaring 3:15,16

Maar, als we daarentegen geestelijk leven, kunnen we onze kinderen de weg naar de hulp van God tonen. Ellen White zegt er iets echt geweldigs over:
Leer uw kinderen dat het hun voorrecht is om elke dag de doop met de Heilige Geest te ontvangen. Laat Christus uw helpende hand zijn om Zijn doelen te bereiken. Door het gebed kun je een ervaring krijgen die jouw dienst voor je kinderen tot een volkomen succes zal maken.
Wij hebben onze zonen geleerd te bidden. Maar hebben wij ze ook geleerd dagelijks om de Heilige Geest te bidden? Of wisten wij dat zelf niet? Mijn vrouw en ik wisten het toen nog niet. Ik ben er dankbaar voor dat de Heer de tijd van onwetendheid niet toerekent.
Wat zullen geestelijke ouders fantastische kinderen hebben, als deze zich ook elke dag aan Jezus overgeven en om de Heilige Geest bidden.

Goddelijke liefde of slechts aardig zijn voor elkaar?
Welk verschil zou er zijn in de atmosfeer van een huwelijk en gezin, een gemeente of een kerk met betrekking tot vleselijk of geestelijk christen-zijn? Wat als de kracht van God voor een gedisciplineerd leven ontbreekt, als de liefde van God ontbreekt en de macht van de zonde niet gebroken is, of wanneer door Gods genade deze eigenschappen wel voorhanden zijn?
Conservatieve vleselijke christenen neigen naar kritisch zijn.
Dat is niet goed. Hoewel we over de goede geboden van God moeten praten, moeten we tegelijkertijd onthouden dat fundamentele veranderingen pas dan optreden als de verandering van binnenuit komt.

Liberalen hebben de neiging om het losjes op te nemen en ook wereldse methoden over te nemen. Ook dat kan de Heer niet zegenen. Joseph Kidder stelt de volgende huidige toestand in de gemeenten vast: Apathie, oppervlakkigheid, gelijkvormigheid aan de wereld, geen vrijgevigheid, burn-out van predikers, tieners verlaten de kerk, zwakke zelfdiscipline, plannen zonder echte achtergrond of resultaten, een chronisch gebrek aan sterke en toegewijde mannen.89
Hij ziet de oorzaak van ons probleem in het gebrek aan verbondenheid met Jezus (Johannes 15:1-5) en te veel vertrouwen in menselijke inspanningen (Zacharia 4:6). Ook hij ziet de oplossing in een leven in de Heilige Geest (Handelingen 1:8). Jezus gaf ons het nieuwe gebod:
Een nieuw gebod geef Ik u, namelijk dat u elkaar liefhebt; zoals Ik u liefgehad heb, moet u ook elkaar
liefhebben. Hierdoor zullen allen inzien dat u Mijn discipelen bent: als u liefde onder elkaar hebt
(Johannes 13:34,35).
Liefhebben zoals Jezus betekent liefhebben met de goddelijke liefde (Agape). We kunnen die alleen hebben als we vervuld zijn met de Heilige Geest.
Hoogste liefde tot God en belangeloze liefde voor elkaar - dit is de beste gave die onze hemelse Vader kan schenken. Deze liefde is geen impulsief gevoel, maar een goddelijk beginsel, een blijvende kracht. Het onbekeerde hart (dat iedereen heeft die niet met de Heilige Geest vervuld is) kan deze liefde noch doen ontstaan noch voortbrengen. Ze is alleen te vinden in het hart waar Jezus heerst.

Ik denk dat er een onderscheid is tussen gewoon aardig zijn voor elkaar of dat we elkaar bovendien liefhebben met Gods liefde. Ellen White geeft ons daarover een zinvolle tip:
Door het aandoen van het sieraad van een zachte en rustige geest zouden negenennegentig van de honderd problemen die het leven zo bitter maken, worden vermeden.

Het Woord van God zegt in 1 Thessalonicenzen 4:3-8 iets over het huwelijksleven. Het gaat in deze verzen onder andere ook om binnen het huwelijk in heiligheid en eerbaarheid te leven. Dit staat in schril contrast met de gepassioneerde lust van de heidenen. De drievoudige verwijzing naar een geheiligd leven en eveneens naar de
Heilige Geest doet ons inzien dat het leven in de Heilige Geest ook onze echtelijke relatie veranderen kan en zal. God wenst ons grote vreugde en vervulling in ons huwelijksleven toe. Laat dit ons niet zien dat God ons wil helpen om niet in lust, maar in liefdevolle tederheid samen te leven? Jezus bad voor de eenheid van Zijn discipelen (toen en nu): Opdat zij allen één zullen zijn, zoals U, Vader, in Mij, en Ik in U, dat ook zij in Ons één zullen zijn, opdat de wereld zal geloven dat U Mij gezonden hebt (Johannes17:21).

William G. Johnsson zegt: 
Veel Adventisten moeten eerst nog begrijpen wat het betekent om één te zijn in Christus. Waarschijnlijk hebben wij daar in het verleden te weinig waarde aan gehecht of hebben wij het paard achter de wagen gespannen.

‘‘Wanneer Gods kinderen één in
Geest zijn, zal alle Farizeïsme en alle
eigengerechtigheid, welke de zonde
van de Joodse natie was, uit alle
harten verwijderd worden.’’

Christus is in ons als wij vervuld zijn met de Heilige Geest. Het geestelijk christen-zijn draagt bij tot de verhoring van het gebed van onze Heer. E.G. White zegt:
Wanneer Gods kinderen één in de eenheid van de Geest zijn, zal alle Farizeïsme en alle eigengerechtigheid, die de zonde van de Joodse Natie was, uit hun hart verdreven zijn. [...] dan zal God het geheim onthullen dat eeuwenlang verborgen was. Hij zal laten zien ‘wat de rijkdom is van de heerlijkheid van dit geheimenis onder de heidenen: Christus onder u, de hoop op de heerlijkheid (Kolossenzen 1:27). 93

Corrigerende pastorale zorg 
Zal er effect te zien zijn van corrigerende pastorale zorg, als deze niet of nauwelijks vanuit Gods liefde wordt gedaan?
Welke keuzes zal een gemeente maken die overwegend uit vleselijke christenen bestaat of zelfs een vleselijke predikant of ouderling heeft?
Als ik terugdenk aan mijn bediening, dan heb ik de indruk dat geestelijke gemeenteleden ertoe neigen om de ‘gevallenen’ tot inzicht te brengen. En als de gevallene zijn zonden beleden en zich bekeerd heeft, dan heeft het pastoraal werk zijn doel bereikt. Vleselijke christenen kunnen in corrigerende pastorale zorg soms de neiging hebben om het te gebruiken als straf, het zelfs te misbruiken als een middel om hun macht uit te oefenen
(Mattheüs 18:15-17, 1Korinthe 3:1-4, 2 Korinthe 10:3, Judas 19).

Gods profetisch Woord voor de eindtijd
De Heer heeft de gewoonte, belangrijke nieuwe ontwikkelingen door profeten te openbaren (Amos 3:7). Zo gaf Hij belangrijke profetische boodschappen voor de eindtijd door aan E.G. White. Omdat in de eindtijd veel zaken duidelijk anders zullen zijn dan in vroeger tijden, was aanvullende informatie van Gods zijde belangrijk en noodzakelijk. In moderne termen heet dat een ‘update’, wat
zoiets betekent als: hernieuwen voor de hedendaagse tijd.

Volgens E.G. White houden deze boodschappen hun betekenis tot aan de terugkeer van Jezus.
Omdat zij onder andere ook veranderingen in levensstijl, schuld, vermaningen enzovoorts bevatten, zal een geestelijk persoon dit gemakkelijker accepteren dan een vleselijk persoon. Wanneer iemand deze raad serieus neemt, betekent het nog niet automatisch dat hij geestelijk is. De tekst van Deuteronomium 18:19 (GNB) is de moeite waard om in dit verband te overdenken: ‘Wie hem niet als mijn woordvoerder aanvaardt, zal Ik ter verantwoording roepen.’
Dit laat duidelijk zien dat wij bij de boodschap van ware profeten niet met deze mensen zelf, maar met God te doen hebben. Waaraan kunnen wij zien of iemand een echte profeet is? Het Woord van God geeft ons vijf ijkpunten. Een echte profeet moet aan alle vijf punten voldoen.

  1. Zijn manier van leven: ‘Aan hun vruchten zult u hen herkennen’ (Mattheüs 7:15-20).
  2. Het uitkomen van voorspellingen, behalve bij voorwaardelijke profetieën, zoals Jona (Deuteronomium 18:21-22).
  3. Oproep tot trouw aan God in de geest van de Bijbel (Deuteronomium 13:1-5).
  4. Erkenning van de persoon van Jezus als waarachtig God en waarachtig mens (1Johannes 4:1-3).
  5. Overeenstemming met de leringen van de Heilige Schrift (Johannes 17:17).

Alle geboden van God, inclusief de instructies van de profeten, zijn er voor ons bestwil. Daarom zijn ze buitengewoon waardevol voor ons. Zo kunnen wij hen als geestelijke mensen in de kracht van God met vreugde gehoorzamen en weten dat dit bijdraagt aan het succes in het leven. ‘Vertrouw op de HEERE, uw God, dan zult u standhouden. Vertrouw op Zijn profeten, dan zult u voorspoedig zijn’ (2 Kronieken 20:20).
Het sabbatschoolboekje zei het volgende over de relatie tussen een leven in de Heilige Geest en de woorden van een ware profeet: Wie woorden van profetie verwerpt, verwerpt de instructies van de Heilige Geest. De gevolgen zullen vandaag de dag niet anders zijn dan vroeger: verlies van de relatie met God en opening voor negatieve invloeden.

Planning en strategie 
Het is een belangrijke taak voor ons te zoeken naar goede oplossingen en methoden voor de taken binnen de gemeente en in de zending. Het gaat om onze plannen en strategieën. Daarbij gaat het vooral om de geestelijk te versterking van gemeenteleden en de redding van meer zielen.
Ik ben nu al 65 jaar gedoopt en sinds 43 jaar predikant. We hebben een schat aan programma's en methoden ontwikkeld. We werkten hard. In dit verband moet ik echter opnieuw terugdenken aan de woorden van Dwight Nelson in 2005. Onze kerk heeft uitputtend veel moeite gestoken in het ontwikkelen van bewonderenswaardige vormen, plannen en programma's, maar als we uiteindelijk ons geestelijk bankroet niet erkennen (gebrek aan Heilige Geest), dat bezit heeft genomen van veel van ons als predikers en leiders, zullen we nooit verder komen dan ons vormelijke christendom. 95

Hetzelfde zegt Dennis Smith:
Ik ben niet tegen plannen, programma's en methoden. Maar ik ben bang dat we vaak op deze dingen hebben vertrouwd om Gods werk te bevorderen. Plannen, programma's en methoden zullen het werk van God niet voltooien. Grote sprekers, prachtige christelijke concerten, satellietuitzendingen, zullen Gods werk niet tot een einde brengen. Gods Geest zal het werk beëindigen - Gods Geest die spreekt en dient door met de Geest vervulde mannen en vrouwen. 96

Dopen en redding van zielen 
De Bijbel laat ons zien dat de Heilige Geest een cruciale voorwaarde is om mensen voor Christus te winnen (zie Handelingen). Aan de ene kant hebben wij goed groeiende gemeenten en aan de andere kant stagnerende of krimpende gemeenten. Maar één ding staat voor mij vast:
de belangrijkste reden is het ontbreken van de Heilige Geest.
Natuurlijk hebben deze problemen ons erg bezig gehouden. 
Wij hebben veel plannen en programma's ontwikkeld of overgenomen. Daar zien wij aan dat een gebrek aan de Heilige Geest tot een grote inspanning heeft geleid, verbonden met verlies van tijd en middelen door onnodige of niet-succesvolle routes te nemen. Twee citaten van E.G. White verduidelijken de situatie:
Vanwege de kerkleden die nooit bekeerd zijn en degenen die dat wel waren, maar zijn afgegleden,
werkt de Heer op dit moment niet om veel zielen in de waarheid te brengen. Wat voor invloed zouden deze, niet aan God gewijde leden (vleselijke christenen) op nieuwe bekeerlingen hebben?
Als wij ons zouden vernederen voor God, en vriendelijk, beleefd, teder en medelevend zouden zijn, dan zouden er honderd bekeringen tot de Waarheid zijn, waar vandaag er slechts één is.

En aan de andere kant hebben we dopen van mensen die niet voldoende zijn voorbereid. E.G. White zei: De wedergeboorte is een zeldzame ervaring in onze huidige tijd. Dat is de reden waarom wij zoveel verwarring hebben in de gemeenten. Velen, zo velen, die de naam van Christus aannemen zijn niet geheiligd.
Ze werden gedoopt, maar levend begraven. Hun ’ik’ is niet gestorven, en daarom zijn zij niet tot een nieuw leven opgestaan.

Dit is geschreven in 1897. Hoe staat het er vandaag voor? Het probleem is: wie niet wedergeboren is, is niet vervuld met de Heilige Geest. Jezus zegt: ‘Als iemand niet geboren wordt uit water en Geest, kan hij het Koninkrijk van God niet binnengaan’ (Johannes 3:5). Is het niet zo dat wij het gebrek aan de Heilige Geest op alle gebieden tegenkomen?

Heilige Geest en verkondiging
God zegt ons over de betekenis van de Heilige Geest in de verkondiging:
De prediking van het Woord zal nutteloos zijn zonder de voortdurende tegenwoordigheid en hulp van de Heilige Geest. Dit is de enige succesvolle Leraar van de Goddelijke waarheid. Slechts wanneer de waarheid tot het hart wordt vergezeld door de Geest, zal het geweten worden gewekt en het leven veranderen.
Iemand kan in staat zijn Gods Woord naar de letter voor te dragen, hij kan op de hoogte zijn van alle geboden en beloften daarvan, maar tenzij de Heilige Geest de waarheid tot het hart doet doordringen, zullen er geen zielen op de Rots vallen en gebroken worden. Noch een goede opleiding, noch voordelen, hoe groot ook, kunnen zonder de medewerking van de Geest van God, iemand maken tot een kanaal van licht.
Verkondiging vindt niet alleen tijdens de preek plaats, maar ook in voordrachten, Bijbelstudies of huisgroepen.

Randy Maxwell zegt:
Maar in feite staan wij geestelijk machteloos en zijn wij in onze verkondiging (bijna) niet effectief omdat wij het werkzame contact met onze levende Heer missen.
Is het gebrek aan de Heilige Geest ook de oorzaak van de angst? Zou Emilio Knechtle gelijk kunnen hebben als hij zegt:
Waarom lukt het ons niet ... om de slechte, verdorven wereld op zijn kop te zetten? Er is iets misgegaan met onze overtuigingen. Wij zijn bang voor conflicten, bang voor een botsing, wij zijn bang voor moeilijkheden, wij zijn bang om werk te verliezen, om onze reputatie te verliezen, bang om ons leven te verliezen. Dus zijn wij stil en verbergen ons. Wij zijn bang om de wereld het evangelie op een liefdevolle, maar krachtige manier te verkondigen.

De oplossing voor dit probleem wordt ons in Handelingen 4:31 getoond: En toen zij gebeden hadden, werd de plaats waar zij bijeen waren, bewogen. En zij werden allen vervuld met de Heilige Geest en spraken het Woord van God met vrijmoedigheid.

De Heilige Geest en onze literatuur 
Met betrekking tot onze literatuur, schrijft E.G. White: Een artikel dat in de Geest van God geschreven is, wordt door de engelen bevestigd en maakt indruk op de lezer. Maar als de schrijver van een artikel niet tot eer van God leeft en niet volledig aan Hem is toegewijd, bemerken de engelen het gebrek met verdriet. Ze wenden zich af en maken op de lezer geen indruk omdat God en Zijn Geest er niet in zijn. De woorden kunnen goed zijn, maar zij omvatten niet de opbouwende invloed van Gods Geest. 103

‘‘Ik zou nogmaals willen benadrukken: 
natuurlijk was niet alles verkeerd wat wij deden. In geen
geval. Wij hebben goede en zeer goede dingen ontwikkeld; velen van
ons waren erg betrokken. De Heer heeft zeker onze menselijke inzet
zoveel mogelijk gezegend. Maar de grote vraag is: gaan wij als
geestelijke of als vleselijke christenen deze taken aanpakken?
Eén ding is zeker: als wij op een vleselijke basis naar oplossingen
streven, zullen wij veel tijd tevergeefs investeren en zullen wij veel dingen
doen die uiteindelijk niets uitwerken.’’

Heilige Geest: zonder vroege regen geen late regen 
De vroege regen, de vervulling van de Heilige Geest, brengt ons tot de noodzakelijke geestelijke
volwassenheid die essentieel is om voordeel te hebben van de late regen.
De spade regen die de oogst van de aarde rijp maakt, stelt de geestelijke zegen voor die de gemeente zal voorbereiden op de komst van de Zoon des mensen.
Maar, tenzij de vroege regen gevallen is, zal er geen leven gevonden worden. Het groene blaadje zal niet tevoorschijn komen. Tenzij de vroege regenbuien hun werk hebben gedaan, kan de spade regen geen gewas tot volledige groei brengen [...]

Heilige Geest en Bijbelse heiliging 
Dit werk (Bijbelse heiligmaking) kan alleen door het geloof in Christus, door de kracht van de inwonende Geest van God worden volbracht. 106

Grote evangelisatieacties zonder de Heilige Geest? 
Zouden grote instellingen, succesvolle evangelisatie-programma's en krachtige zendingsstrategieën ontwikkeld kunnen zijn zonder de Geest van God? Andrew Murray, de grote missionaris van Zuid-Afrika, wist dat dit heel goed mogelijk was en in een groot deel van het christendom ook een realiteit is. Hij schreef het volgende: Ik zou (over God) kunnen preken of schrijven, denken of mediteren, en het leuk vinden om met dingen in Gods Woord en Zijn Rijk bezig te zijn - en toch kan het werk van de Heilige Geest merkbaar ontbreken.
Als je de preken in de kerk van Christus bekijkt en vraagt:


  • Waarom is er zo weinig bekerende kracht in de prediking van het Woord?
  • Waarom is er zoveel werk en vaak zo weinig resultaat voor de eeuwigheid?
  • Waarom heeft het Woord zo weinig kracht om gelovigen op te bouwen in heiligheid en toewijding?

Ik ben bang dat het antwoord zal luiden: Het is de afwezigheid van de Heilige Geest. En waarom is dat zo? Er kan maar één reden voor zijn: het ‘vlees’ (zie Galaten 3:3) en menselijke kracht hebben de plaats ingenomen die de Heilige Geest zou moeten hebben.’

Heilige Geest en gezondheid 
Ik roep u er dan toe op broeders, door de ontfermingen van God, om uw lichamen aan God te wijden als een levend offer, heilig en voor God welbehaaglijk: dat is uw redelijke godsdienst (Romeinen 12:1).
Weet u niet dat u Gods tempel bent en dat de Geest van God in u woont? Als iemand de tempel van God te gronde richt, zal God hem te gronde richten, want de tempel van God is heilig, en deze tempel bent u (1Korinthe 3:16,17).
Of weet u niet, dat uw lichaam een tempel is van de Heilige Geest, Die in u is en Die u van God hebt ontvangen, en dat u niet van uzelf bent? U bent immers duur gekocht. Verheerlijk daarom God in uw lichaam en in uw geest, die van God zijn (1 Korinthe 6:19,20, zie ook Exodus 15:26)
Met de Heilige Geest vervulde mensen zijn een tempel van God. Heb je er weleens over nagedacht welke implicaties dit heeft voor jouw leven? Een tempel is een verblijfplaats van God. God zei tegen Mozes: ‘En zij moeten voor Mij een heiligdom maken, zodat Ik in hun midden kan wonen’ (Exodus 25:8).
Als we deze verklaring serieus nemen, dan is bezig zijn met onze gezondheid en onze levensstijl een bewust onderdeel van ons discipelschap. Ons lichaam is het eigendom van God. Wil jij zorgvuldig omgaan met Gods eigendom? Ja, wij willen zorgvuldig met onze lichamen omgaan en wel volgens de instructies van God! Dit vereist een zekere discipline. Iemand die vervuld is met de Heilige Geest, kan en zal deze discipline meestal met plezier opbrengen.

De beloning is een betere gezondheid van lichaam, geest en ziel. Wie niet vervuld is met de Heilige Geest zal het moeilijker vinden om te doen en er nadelen van ondervinden.
God verwacht dat wij ons lichaam en onze geest in de best mogelijke staat houden tot eer van Hem, voor Zijn dienst en voor ons eigen genoegen. Ook met betrekking hiertoe is er geen vervanging voor de vervulling met de Heilige Geest.
Wanneer Jezus in ons leeft door de Heilige Geest, dan is Hij ook ‘de HEERE, uw Heelmeester’ (Exodus 15:26).
Genezing is altijd het beste voor de betreffende persoon en tot eer van God. Dit kan de vraag oproepen: geneest de grote Dokter dan iedereen?
Een oudere Cambodjaanse vrouw kwam als vluchteling naar de eerste hulp van een zendingsziekenhuis dat in een vluchtelingenkamp in Thailand was opgezet. Ze droeg de kleding van een boeddhistische non. Ze vroeg om door Dr. Jezus behandeld te worden. Dus vertelden zij haar over Jezus. Ze stelde haar vertrouwen in Hem en haar lichaam en geest werden genezen. Toen ze terug kon naar Cambodja, heeft zij 37 mensen voor Christus gewonnen.

De Heer zond de trouwe koning Hizkia een boodschap toen hij ziek was: ‘Ik ga u gezond maken’ (2 Koningen 20:1-11).
Maar waarom heeft de Heer hem niet door een woord genezen, maar de opdracht gegeven om een klomp vijgen op de zweer te leggen? Zou het kunnen dat de Heer ook van ons medewerking verwacht door natuurlijke remedies of wijzigingen in het dieet, lichaamsbeweging, rust, etc.? Waarom heeft de Heer Paulus niet genezen, maar moest hij door het leven met een ’doorn in het vlees’? Paulus zegt zelf: ‘opdat ik mij door het allesovertreffende karakter van de openbaringen niet zou verheffen’ (2 Korinthe 12:7).
Niettemin vertelt E.G. White ons: De invloed van de Geest van God is het allerbeste medicijn dat een zieke man of vrouw kan ontvangen.
De hemel is één en al gezondheid. Hoe dieper de hemelse invloeden aanwezig zijn, des te zekerder zal het herstel zijn van de gelovige patiënt. Is het niet opmerkelijk en belangrijk wat een zakenman schreef? Hij vertelde dat alle gezondheidsbijeenkomsten bij hem nooit iets hadden uitgericht. Maar sinds hij echter iedere dag om de Heilige Geest is gaan bidden, heeft hij zich nu volledig op gezondheid gericht en een vegetarische levensstijl aangenomen. Toont dat niet aan dat vervulling met de Heilige Geest motiveert en kracht geeft om met vreugde een gezonde levensstijl aan te nemen?
Deze ervaring werd gelezen door een geloofszuster. Ze schreef: Door mijn volledige overgave aan Jezus, heeft God mijn leven in slechts één maand volledig veranderd.
Na mijn overgavegebed ging ik de volgende ochtend naar de keuken, stond bij het koffiezetapparaat,
schudde mijn hoofd en zei tegen mijzelf: Nee, ik drink geen koffie meer. Dit was voorheen ondenkbaar, omdat telkens wanneer ik stopte met koffie, ik vijf dagen vreselijke hoofdpijn had - dat waren sterke ontwenningsverschijnselen. Deze keer heb ik er niet eenmaal over nagedacht wat voor consequenties dit voor mij zou hebben. Ik wist gewoon: ik wil dat niet meer. Tegenwoordig heb ik er geen behoefte meer aan.

Dat was slechts één van de vele veranderingen in haar leven. 
(Wie vrij wil zijn van verslaving, kan ik de Andreasbrief nr. 5 aanbevelen: Overwinningen op Tabak en Alcohol. Hierin wordt op grondige wijze de weg naar bevrijding door het bidden met beloften uitgelegd. (Alleen beschikbaar in het Duits.)
Het leven in de Heilige Geest is zeer behulpzaam bij veranderingen in levensstijl, want daarom gaat het. Wij hebben gezondheidsinformatie nodig in combinatie met de kracht om te veranderen. Don Mackintosh, directeur van Newstart Global, Weimar CA, zegt:
De echte nood van onze tijd is niet een gebrek aan gezondheidseducatie - we hebben uitstekende informatie. Wat nodig is, is gezondheidsinformatie in combinatie met de kracht om dit in de praktijk te brengen. Het gaat om de kracht om te veranderen. 112
Is dat niet de kracht van het evangelie, de kracht van de Heilige Geest? Tot slot zou ik nog willen vragen: hoe zit het met geloofsgenezingen? Kunnen die wel worden verwacht zonder vervuld te zijn met de Heilige Geest? (Zie Markus 16:17,18; Jakobus 5:14-16)

Voorbereiding op de wederkomst van Jezus
Om voorbereid te zijn op de wederkomst van Jezus (of op ons sterven in de Heer) bestaat er voor de innige gemeenschap met Jezus door de Heilige Geest, geen vervanging. Als Christus door de Heilige Geest in mij leeft, ben ik door Zijn genade voorbereid. Drie gebieden laten dat zien:

Een persoonlijke relatie met Christus 
Jezus zei: En dit is het eeuwige leven, dat zij U kennen, de enige waarachtige God, en Jezus Christus, Die U gezonden hebt’ (Johannes 17:3). ‘Weten’ heeft een veel diepere betekenis in de Bijbel dan in de hedendaagse Nederlandse taal. Het betekent volledige wederzijdse, liefhebbende overgave. Het is alleen aanwezig bij een leven in de Heilige Geest. Dit komt ook tot uitdrukking in het volgende citaat: ‘Wij moeten een levende band met God hebben. Wij moeten bekleed worden met kracht van boven door de doop van de Heilige Geest, opdat wij een hogere standaard mogen bereiken;
want er is op geen enkele andere manier hulp voor ons.

Jezus zegt in de gelijkenis van de tien maagden tot de dwazen: ‘Ik ken u niet’. Wat was de reden? Het gebrek aan olie, dat het ontbreken van de tegenwoordigheid van de
Heilige Geest voorstelt (Mattheüs 25:1-13). De mannen die Jezus aan het kruis brachten, hadden uitstekende kennis van het Oude Testament. Maar vanwege hun verkeerde interpretatie, zochten ze geen persoonlijke relatie met Jezus. Zijn wij ons ervan bewust dat de eindtijd-generatie - vanwege de verhoudingen in de eindtijd - de innigste verbinding met God nodig heeft?

Gerechtigheid door geloof
In de laatste boodschap van God aan de mensen, in de Drie-Engelenboodschap, gaat het om de verkondiging van het ‘eeuwige evangelie’ (Openbaring 14:6,7). Wat is de kern van deze boodschap die de hele wereld moet horen? Dat is onze rechtvaardiging door genade door geloof in Jezus Christus alleen (Efeziërs 2:8,9). Degenen die in de eindtijd deze boodschap met kracht verkondigen, moeten de kracht van deze boodschap zelf ervaren. Zij moeten de gerechtigheid door het geloof door Jezus alleen, als hun zonde-vergevende en van zonde-bevrijdende Redder begrijpen en ook persoonlijk ervaren. Dat is alleen mogelijk in een door de Heilige Geest vervuld leven, waardoor Jezus Christus gehoorzaamheid in ons mogelijk kan maken. De inwoning van Jezus in ons wordt getoond door gehoorzaamheid aan alle geboden van God. De wereld zal verlicht worden met deze boodschap (Openbaring 18:1).

Liefde voor de waarheid
Wat is de impact op ons leven wanneer we een met de Geest vervuld leven leiden en wat als dat niet zo is? Hoe staat het dan met de liefde voor de waarheid, met de studie van het Woord van God en het toepassen van de waarheid in ons leven? In 2 Thessalonicenzen 2:10 staat dat ‘zij verloren gaan, omdat zij de liefde voor de waarheid niet aangenomen hebben om zalig te worden’. Degenen die niet verleid kunnen worden, hebben de liefde tot de waarheid in hun hart. Hoe krijgen wij deze liefde? Wij kunnen haar alleen ontvangen als Jezus Christus door de Heilige Geest in ons woont. Romeinen 5:5 zegt dat die liefde door de Heilige Geest in ons hart wordt uitgestort.

Efeziërs 3:17 vertelt ons dat wij in de liefde ‘geworteld en gefundeerd zijn’ door de Heilige Geest. In Johannes 16:13 wordt de Heilige Geest de Geest van de Waarheid genoemd.
Dat laat ons duidelijk zien dat het noodzakelijk is een geestelijke christen te zijn, om de liefde voor de waarheid te bezitten. Hebben wij tegenwoordig problemen met de liefde voor de waarheid, voor het Woord van God, het profetische woord? Laten wij ook denken aan de tijd die voor ons ligt:
Alleen zij die de Bijbel ijverig hebben bestudeerd en de liefde voor de waarheid ontvangen hebben, zullen beschermd worden tegen machtige misleiding die de wereld in zijn greep houdt. […] Is Gods volk nu zo stevig gevestigd op Gods Woord dat zij niet zouden toegeven aan hetgeen wij zintuiglijk waarnemen?

God vraagt niet of wij alle waarheid gekend hebben, maar Hij vraagt om de liefde voor de waarheid.
Het spoor van de waarheid ligt dicht naast het spoor van de dwaling, en beide sporen kunnen de geesten die niet door de Heilige Geest verlicht zijn, voorkomen als één en dezelfde.

Vruchten van de Geest of werken van het vlees
De invloed van de Heilige Geest is het leven van Christus in de ziel. Wij zien Christus niet en spreken
niet tot Hem, maar Zijn Heilige Geest is ons overal en altijd nabij. Zijn Heilige Geest werkt in en door iedereen die Christus accepteert. Wie de inwonende Geest kent, toont de Vrucht van de Geest.
Galaten 5:22:
liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, geloof, zachtmoedigheid, zelfbeheersing. Efeziërs 5:9:
alle goedheid en rechtvaardigheid en waarheid.
Galaten 5:16-21 laat zien dat door de Heilige Geest, de kracht van de zonde in ons, gebroken wordt.
Leef uit de kracht die de Geest van God geeft; dan moeten jullie niet jullie eigen zelfzuchtige wensen
volgen. De menselijke zelfzucht strijdt tegen de Geest van God en de Geest van God tegen de menselijke zelfzucht; die beiden leveren strijd met elkaar, zodat jullie het goede niet kunnen doen, hoewel jullie het eigenlijk wel willen. Maar wanneer de Geest van God jullie leven bepaalt, dan staan jullie niet meer onder de dwang van de wet van de zonde (zie ook Romeinen 7:23; 8:1).
Waarheen de menselijke zelfzucht leidt, kan iedereen zien:
[…] overspel, hoererij, onreinheid, losbandigheid, afgoderij, toverij, vijandschappen, ruzie, afgunst,
woede-uitbarstingen, egoïsme, onenigheid, afwijkingen in de leer, jaloersheid, moord, dronkenschap, zwelgpartijen, en dergelijke; waarvan ik u voorzeg, zoals ik ook al eerder gezegd heb, dat wie zulke dingen doen, het Koninkrijk van God niet zullen beërven (Galaten 5:19-21).

Geestelijke gaven
Onder de geestelijke gaven verstaan wij de door de Heilige Geest bewerkte gaven, zoals zij in 1 Korinthe 12:28 en Efeziërs 4:11 worden genoemd: ‘Apostelen, profeten, evangelisten, herders, leraren, gaven van genezing, helpers, bestuurlijke gaven en allerlei talen.
Deze gaven dragen eraan bij dat de heiligen toegerust worden tot dienstwerk [...] Zij bevestigen het
getuigenis van de kerk en geven haar leiding en richting.
De Heilige Geest heeft voor specifieke doeleinden ook andere gaven gegeven: kennis en kunstvaardig
vakmanschap (Exodus 31:2-6) of architectuur (1 Kronieken 28:12,19).
Wanneer wij discipelen van Jezus worden, geven wij onszelf aan Hem over met alles wat wij zijn en hebben. Daardoor worden al onze gaven en vaardigheden, zowel aangeboren als verworven, aan God ter beschikking gesteld. Hij kan ons daarnaast geestelijke gaven geven of de natuurlijke vermogens zuiveren en verfijnen.
Kunnen wij, ondanks een gebrek aan de Heilige Geest, geestelijke gaven hebben?

Keuze van God of keuze van mensen?
Wij hebben wereldwijd democratische structuren in de gemeenten. Ze waren alleen nooit bedoeld als een gewone democratie. Democratie is de heerschappij van het volk. Het eigenlijke doel van onze stemmen is, dat het individu luistert naar de stem van God en dienovereenkomstig zijn stem uitbrengt.
Door te luisteren naar de stem van God, zal de wil van God zich in de stemming openbaren.
Wij bidden toch zeker allemaal voordat wij deelnemen aan bestuursvergaderingen. Daarnaast wordt ook vaak iedereen vóór het stemmen uitgenodigd tot een stil gebed, zodat wij van God duidelijkheid krijgen hoe wij stemmen moeten.
Nehemia zegt: ‘Mijn God gaf mij in het hart dat […] (Nehemia 7:5), en Ellen White zegt over Nehemia, hoofdstuk 1: ‘En terwijl hij bad, vormde zich een heilig doel in zijn geest.’
Zal een vleselijke christen de stem van God horen? Als hij zich niet bewust en niet volledig aan de Heer heeft overgegeven, zal hij zeker geen antwoord ontvangen (Psalm 66:18, Psalm 25:12). Als iemand vleselijk is, en oprecht en naar beste weten stemt, dan is dat zeker menselijk gesproken in orde. Maar op het moment dat er menselijke overeenkomsten worden gesloten, wordt het manipulatie
en zonde.
De leiders hebben een grote invloed op het werk van God. Er bestaat een duidelijk verschil en het kan grote gevolgen hebben, of broeders en zusters leidinggeven die God voor deze taak geroepen heeft, of dat zij op grond van een menselijke keuze deze opdracht uitvoeren.
Door een boek over gebed te lezen, werd ik mij bewust dat wij God mogen vragen om ons de weg te laten zien die wij moeten gaan (Psalm 32:8). Het stil luisteren naar de stem van God heeft mijn hele leven veranderd. Ik vertel over deze ervaring in het artikel: ‘Vom Prokurist zum Prediger’ (van
Procuratiehouder tot Prediker, alleen in het Duits beschikbaar).

Er is ook een waardevolle preek van Kurt Hasel te beluisteren: ‘Hoe kan ik goede beslissingen nemen?’
Daarnaast kunnen wij een diepgaande prediking van vroeger nalezen: ‘Hoe herken ik de wil van God?’, van Henry Drummond.
Hierover een ervaring die plaatsvond op 23 oktober 2014.
Het zendingsinstituut ‘Country Life Institute Austria’ in Karinthië, Oostenrijk (TGM Training Centrum voor gezondheidsmissie en gezondheidscentrum Mattersdorferhof), moest een beslissing nemen: moeten wij een aanbouw maken of niet? Er waren net zoveel argumenten voor als tegen. De beslissende vraag was: wat is de wil van God? Wij spraken niet meer over de voor- en nadelen, maar baden gedurende tien dagen dagelijks dat de Heer ons zou voorbereiden om Zijn stem te horen en ons in een gebedsbijeenkomst op 23 oktober (nadat de Newstart- gasten vertrokken waren) te laten weten of een aanbouw wel of niet gemaakt moest worden.

Wij hielden deze gebedssessie vervolgens met meer dan 20 deelnemers. Aan het einde van de bijeenkomst bad iedereen in stilte om de Heer te vragen of wij moesten bouwen of niet. De persoonlijk ontvangen antwoorden van God werden op een blaadje geschreven en als volgt aan de groep meegedeeld: wel bouwen: +, niet bouwen: –, geen antwoord: Degene die onzeker was over het antwoord moest er nog een vraagteken bij zetten. Het resultaat was voor ons een teken van geweldige leiding: 10 maal +; 4 maal +; 6 maal 0 en 4 maal blanco. (Er waren 2 onduidelijke antwoorden die niet werden meegeteld.) Daarmee werd door duidelijke leiding van onze God helder dat er gebouwd moest worden. Ik ben ervan overtuigd dat wij deze weg - om rechtstreeks naar het advies van God te zoeken -in deze eindtijd steeds meer moeten bewandelen. Hierop doelt Joël 2:28,29 (in sommige vertalingen Joël 3:1). E.G. White zegt: Wij zelf moeten Hem tot ons horen spreken. Als elke andere stem zwijgt en wij stil op Hem wachten, maakt de stilte in het hart dat wij duidelijker Gods stem kunnen onderscheiden. Hij zegt ons: ‘Geef het op en weet dat Ik God ben. (Psalm 46:11)

Geld 
Wat zijn de verschillen tussen geestelijke en vleselijke christenen met betrekking tot het verwerven van dingen en de omgang met geld? Zien wij onszelf als eigenaar van onze middelen of als rentmeesters van God?
Liefde voor geld en liefde voor praal hebben deze wereld tot een rovershol gemaakt. De Bijbel schildert gierigheid en verdrukking zoals deze heersen in de tijd kort voor Jezus’ wederkomst.

Gods bescherming op onze levensweg
Gods engelen beschermen degenen die God vrezen.
De engel van de HEERE legert zich rondom hen die Hem vrezen, en redt hen’ (Psalm 34:8). ‘Elke volgeling van Christus heeft zijn beschermengel. Deze hemelse wachters bewaken de rechtvaardigen tegen de macht van de boze.
Wanneer er hier wordt gezegd dat de godvrezende volgeling van Christus en de rechtvaardigen onder de bescherming van God staan, dan is de vraag of dat iedereen betreft die zichzelf als christen ziet? Is het ook van toepassing op degenen die hun leven niet helemaal aan Jezus hebben gegeven? Voor kinderen geldt dit, want dat wordt door Jezus in Mattheüs 18:10 gezegd: Pas op dat u niet een van deze kleinen veracht. Want Ik zeg u dat hun engelen in de hemelen altijd het aangezicht zien van Mijn Vader, Die in de hemelen is.
David, die zijn leven volledig aan God toevertrouwde, wist dat hij geen reden tot angst en vrees had. Hij zegt in Psalm 27:1 (HSV): ‘De HEERE is mijn licht en mijn heil, voor wie zou ik vrezen? (De Heer is voor mij als een lamp in het donker en Hij is mijn Verlosser, daarom ben ik voor niemand bang. De Heer beschermt mijn leven, daarom heb ik geen angst.)

Laatste opmerkingen
Wij hebben slechts een paar gebieden aangestipt. Er zijn nog veel meer gebieden in het leven en het geloof die wij zouden kunnen aanhalen. Maar voor allemaal geldt:
Als wij nu de verschillen in ogenschouw nemen, dan is er geen enkel gebied dat géén beduidende voordelen heeft door het leven in de Heilige Geest. En omgekeerd, er is geen enkel gebied waarin wij zonder te leven in de Heilige Geest geen grote nadelen hebben. Zou dit niet voor ieder van ons een grote stimulans moeten zijn, om ons iedere dag aan God te wijden en om voor de vervulling met de Heilige Geest te bidden?
Een paar jaar geleden vertrok een Boeing 707 van de luchthaven van Tokyo met bestemming Londen. Ze had een goede start. Het was een heldere, zonnige dag en al snel konden de passagiers de Fuji, de beroemdste berg van Japan zien. Toen kwam de piloot op het spontane idee om rond de berg te vliegen, zodat zijn passagiers van dit zeldzame uitzicht konden genieten.
Hij verliet de vastgestelde koers en vloog op zijn eigen zicht. Bij het vliegen op eigen zicht heeft de piloot geen hulp van de vliegleiding en vertrouwt hij alleen op wat hij ziet. Hij zag de berg dicht onder zich. Zijn hoogtemeters gaven 4000 meter aan. Maar wat hij niet zag waren de valwinden en windstoten die rond de Fuji woedden. Daar was de Boeing 707 niet tegen bestand. Het vliegtuig brak in de lucht en stortte neer. Alle inzittenden vonden de dood.

De vleselijke christen leeft in deze ‘visuele vluchtprocedure’. Hij bepaalt zelf. Hij zal ondanks zijn beste bedoelingen falen. De spirituele christen leeft, geleid door de Heilige Geest, in een relatie van liefde en vertrouwen met zijn Heer, die hem naar het zekere doel leidt.

Gebed 
Hemelse Vader, dank U dat de inwoning van Jezus in mij door de Heilige Geest zo'n groot positief verschil maakt voor mij en mijn dienstwerk. Wilt U alstublieft mijn ogen nog veel verder openen voor de bediening van de Heilige Geest? Geef mij alstublieft door Hem dit overvloedige leven dat Jezus ons geven wil. Help mij alstublieft om in het volgende hoofdstuk, de sleutel voor het oplossen van dit probleem te leren kennen en het in de praktijk te brengen.

Dank U wel Heer, Amen.

Reacties

Populaire posts